2018

Byla nebyla jedna krásná slunečná první květnová neděle léta páně 2018, kdy se na úpatí Řípu opět objevily pohádkové postavy. A protože bylo opravdu nádherné počasí, nenechalo si tuhle jedinečnou událost ujít opravdu hodně lidí.

Na 3 kilometrové procházce pohádkovým světem čekala zábava pro děti i dospělé – úkoly u pohádkových bytostí i úkoly v průběhu procházky lesem. Školčata, školáky a dospěláky čekalo zpívání písniček, dělání dřepů, létání jako motýl, běhání popředu i pozadu, ověřování znalosti zvířátek, řek, lidského těla či pohádkových postav. Na registrované děti, jichž bylo letos 866, čekalo navíc plnění specifických pohádkových úkolů. Registrace probíhala letos u Pirátů a vstup do samotného lesa hlídal Večerníček. Jako první se na děti těšili Mach a Šebestová, kteří potřebovali pomoct zabít bacily žáka Kropáčka, aby se uzdravil a mohl tak jít s nimi na třídní výlet do ZOO. Popelka zase chtěla jít na ples za svým krásným princem, ale zlá macecha jí naschvál smíchala dohromady hrách a fazole. S přebíráním pomáhali Popelce holoubci, ale až s pomocí dětí se podařilo vše včas dokončit a Popelka tak mohla vyrazit na vytoužený ples. U odbočky na Ctiněves čekal na děti vstup do Ledového království plného sněhových vloček. Navíc tu na ně čekal Olaf a princezna Anna, se kterými se děti učily stavět sněhuláka. U odbočky na Mnetěš zase vyrostla Šmoulí vesnička, ve které na děti čekala Šmoulinka a Taťka Šmoula. Dostat se do vesničky na návštěvu však nebylo jednoduché, děti musely skákat po kytičkách správných barev nebo použít ke skákání hopsadla. U odbočky na Vražkov se také mohlo stát, že se děti úplně ztratí a už nenajdou cestu zpět z Pohádkové říše, protože zde řádili Hejkalové a Bludička. I přes jejich snahu se všem dětem nakonec podařilo připravené nástrahy překonat a z lesa se ve zdraví dostat. Na cestě kolem světa se u nás na Podřipsku na chvilku zastavili i Willy Fog s Princeznou Romy. U nich děti poznávaly dopravní prostředky, kterými se dá po světě cestovat a i zvířátka, která na své cestě po světě mohou děti potkat. V pohádce z mechu a kapradí stála Pařezová chaloupka, kde bydleli dva skřítci – Křemílek a Vochomůrka, kterým děti pomohly s převážením velkých těžkých kamenů. Až na samém konci Pohádkové říše stála Perníková chaloupka, kde bydleli Ježibaba s Ježidědkem. Někdo jim však dočista vybílil chaloupku, na které nezbyl jediný perníček.

A protože by takhle tato pohádka úplně zmizela ze světa, bylo potřeba, aby děti pomohly zase udělat z obyčejné chaloupky chaloupku perníkovou. Vzaly tedy do ruky voskovky a nůžky a vytvořily každý aspoň jeden krásný perníček, který přilepily na chaloupku. A protože zde cesta Pohádkovou říší skončila, dostaly všechny děti za odměnu od Jeníčka a Mařenky malou odměnu za své snažení.

Na Kramářském place bylo připraveno také malé občerstvení a pro všechny tvořivé byla otevřena i Výtvarná dílna, kde si zájemci mohli vybarvit na památku pohádkového dne svoje tričko nebo tašku.

History Park z Ledčic připravil i několik aktivit, kterými si děti mohly vyzkoušet, jak bylo v pravěku těžké např. rozdělat oheň či připravit mouku.

A protože každá pohádka končí, museli jsme se i my nakonec rozloučit s pohádkovými postavičkami a doufáme, že se za námi zase někdy zastaví.

Tahle akce by nikdy nevznikla, kdyby nebylo dobrovolníků převážně z Mnetěše, kteří obětují pár hodin svého volného času na dělání radosti jiným, a za to jim patří opravdu velký dík. Díky hojné účasti a úsilí dobrovolníků se může i letos větší část vydělaných peněz použít na nákup herního prvku na dětské hřiště.

Za pořadatele Lucie Fričová

Čtvrtý ročník